Over het spel
Het snelle, slimme dobbelspel voor het hele gezin!
In Clever zijn alle spelers voortdurend bezig. Daardoor is het tot het einde razend spannend!
• Tactisch dobbelspel.
• Veel interactie.
• Spannend tot het einde.
In Clever rol je met dobbelstenen voor punten. Elke dobbelsteen heeft een eigen kleur, die overeenkomt met een categorie op jouw persoonlijke scoreblad. De dobbelsteen die je na het rollen kiest, vul je op het scoreblad in. Elke kleurencategorie geeft punten op een eigen manier. Zo kruis je met de gele dobbelsteen vakjes aan in de gele categorie en vul je de waarde van de oranje dobbelsteen in bij de lege vakjes van de oranje categorie.
Per beurt moet je drie keer rollen, waarna je telkens één dobbelsteen kiest. Elke lagere dobbelsteen dan degene die je kiest gaat naar het dienblad, waardoor de tegenspelers tijdens jouw beurt gebruik van deze dobbelsteen mogen maken.
Hoe slimmer je kiest, hoe meer kans je hebt op het creëren van kettingreacties. Een paars vakje dat je invult kan een bonus geven waarmee je ook een geel vakje aan mag kruisen, waardoor misschien een tweede bonus in werking gaat die je een blauw vakje laat afvinken. Door zo de meeste clevere combo’s op te zetten behaal je de hoogste scores!
Educatief
Clever is echt een spel voor de bovenbouw van het basisonderwijs en voor de middelbare school. Het is een spel waarbij een beroep wordt gedaan op onder meer rekenvaardigheden, zoals het optellen en vermenigvuldigen van getallen, groter dan-, kleiner dan- en gelijk aan.
Daarnaast kun je met dit spel een aantal executieve vaardigheden oefenen. We noemen plannen/prioriteren en flexibiliteit.
Bij dit spel heb je elke beurt meerdere mogelijkheden om kruisjes of getallen weg te zetten. Omdat je met bonussen werkt, heeft elke keus invloed op datgene wat je noteert. Dat maakt het spel heel interessant om te oefenen met plannen en prioriteren. Moedig leerlingen aan om hardop te denken en zo hun opties duidelijk te krijgen. Daardoor kunnen ze beter bepalen wat de beste keuze is.
Van tevoren een plan maken heeft echter weinig zin, want je weet niet wat je gaat gooien of wat er gegooid wordt. Daarmee wordt je flexibiliteit aangesproken.
Tip bij dit spel: gebruik de deksel als dobbelbakje.